Almanacka 2019

Nyårstårta

Recept

Ingredienser Vikt / Volym
VIT CHOKLADMOUSSE MED KOKOSGRÄDDE
Vit chokladmousse 300 g
Cocosgrädde 1 000 g
MARACUJA/PEACHMOUSSE
Maracuja/Peachmousse 200 g
Vatten 250 g
Lätt vispad grädde 1 000 g
CHOKLADBOTTEN
Mormors chokladkaka 1 000 g
Rapsolja 310 g
Vatten 480 g
TÅRTGLAZE
Strösocker 300 g
Vatten 150 g
Glykos 280 g
Gelatinblad 20 g
Kondenserad mjölk 200 g
Vit choklad 300 g
Nöt-Creme mjölkchoco
Frysta Hallon
Vit färg

Arbetsbeskrivning

  Chokladbotten

  Kör ingredienserna till Mormors Chokladkaka på låg hastighet med vinge i 4 min. Häll upp smeten till hälften i tårtringar som passar din mousseform och baka av i 180 °C ca 20 min (använd sticka).

   

  Vit chokladmousse med cocosgrädde

  Blanda moussepulvret ihop med den ovispade cocosgrädden. Fyll ca 1/3 i en mousseform med botten och sätt på kyl. Spritsa sedan Nöt-crème Mjölkchoco på den vita cocoschokladmoussen och lägg på hallonen.

    

  Maracuja/Peachmousse

  Vispa grädden löst. Blanda moussepulver med vatten och vänd ner i grädden. Täck sedan ytterligare 1/3 av formen med Maracuja/Peachmoussen. Placera sedan chokladbotten och stryk upp till kanten med Maracuja/Peachmoussen.

  Tips!! För att få extra nyårskänsla, ersätt vattnet för moussen med champagne/mousserande vin.

    

  Tårtglaze

  Koka upp socker, vatten och glykos. Tillsätt detta till den kondenserade mjölken och blanda i de blötlagda och urkramade gelatinbladen. Slå detta över den vita chokladen. Blanda sedan ca 1/3 av glazen med den önskade färgen tills rätt nyans har uppnåtts. Häll tillbaka den färgade glazen och mixa med stavmixer. Låt svalna till ca 27-28 °C före användning.

    

  Montering

  Tryck ut tårtan från formen och sätt tårtan på en tårtring eller ett avrinningsgaller. Glaza gärna tårtan med vit tårtglaze (se receptbild). Placera tårtan på tårtbrickan och dekorera efter eget tycke och smak.

   

  Tips!! Det går utmärkt att använda detta recept för att tillverka bakelserna på bilden istället för nyårstårtan om du hellre vill.