Recept
Petit choux-bakelse

Recept

Ingredienser Vikt / Volym
Petit Choux-smet:
Petit Choux komplett 500 g
Vatten 1000 g
Mördeg:
Rex margarin 600 g
Bagerivetemjöl 500 g
Florsocker 500 g
Skogsbärsmousse:
Skogsbärsmousse 200 g
Vatten 250 g
Lätt vispad grädde 1000 g
Chokladanslag:
Mormors Chokladkaka 1000 g
Rapsolja 310 g
Vatten 480 g
Maräng:
Vatten 1000 g
Marängpulver 125 g
Strösocker 2000 g
Fruktfyllning Tropisk 64%

Arbetsbeskrivning

    Chokladanslag
    Kör ingredienserna till Mormors Chokladkaka på låg hastighet med vinge i 4 min. Häll upp smeten till hälften i tårtringar eller tårtkapsel och baka av i 180 °C ca 25 min (använd sticka). Skär upp små chokladkrutonger och torka i ugnen eller ute över natten.

    Mördeg
    Kör ihop ingredienserna till en deg. Kavla ut till 2,5 mm tjocklek och stick ut 5 cm rundlar. Tryck även ut mördegsplattor 3 cm och 7 cm och baka av på 190 °C i ca 9-10 min.

    Maräng
    Blanda vispvita med vattnet, låt blandningen stå och svälla i ca 10 min. Vispa upp vispvitan till nästan full volym, börja sedan ströa i allt socker. Spritsa sedan upp små kupoler (huvud till gubben) och baka av på 110°C (öppet spjäll) i ca 40 min.

    Petit Choux-smet
    Kör ihop Petit Choux Komplett med 50-60 °C vatten i ca 5 min på hög växel. Spritsa kupoler (ca 15-20 g) av Petit Choux-smeten. Lägg en mördegsrundel på kupolerna och baka av. Ingångstemperatur 210 °C, sänk till 190 °C (öppet spjäll) i ca 20-25 min. Låt svalna.

    Skogsbärsmousse
    Vispa grädden lätt. Lös moussepulvret i vattnet och vänd ner i grädden.

    Montering
    Skär av toppen på Petit Choux-kupolen. Spritsa i Fruktfyllning Tropisk 64 % och strö i några choklad- eller anslagskrutonger. Fyll upp resten med Skogsbärsmousse. Montera mördegsplattorna på Petit Chouxkupolen och placera maränghuvud, mustasch och hatt därpå. Färdigställ bakelsen med en passande chokladskylt.