Recept
Festtårta

Recept

Ingredienser Vikt / Volym
Vit chokladmousse med cocosgrädde
Vit chokladmousse 300 g
Cocosgrädde 1000 g
Maracuja/Peachmousse
Maracuja/Peachmousse 200 g
Vatten 250 g
Lätt vispad grädde 1000 g
Chokladbotten
Mormors chokladkaka 1000 g
Rapsolja 310 g
Vatten 480 g
Tårtglaze
Strösocker 300 g
Vatten 150 g
Glykos 280 g
Gelantinblad 20 g
Kondenserad mjölk 200 g
Vit choklad 300 g
Vit färg
Mjölkchokladfyllning
Frysta hallon

Arbetsbeskrivning

  Chokladbotten
  Kör ingredienserna till Mormors Chokladkaka på låg hastighet med vinge i 4 min. Häll upp smeten till hälften i tårtringar som passar din mousseform och baka av i 180 °C ca 20 min (använd sticka).

  Vit chokladmousse med cocosgrädde
  Blanda moussepulvret ihop med den ovispade cocosgrädden. Fyll ca 1/3 i en mousseform med botten och sätt på kyl. Spritsa sedan Mjölkchokladfyllning på den vita cocoschokladmoussen och lägg på hallonen.

  Maracuja/Peachmousse
  Vispa grädden löst. Blanda moussepulver med vatten och vänd ner i grädden. Täck sedan ytterligare 1/3 av formen med Maracuja/ Peachmoussen. Placera sedan chokladbotten och stryk upp till kanten med Maracuja/Peachmoussen. Tips!! För att få extra nyårskänsla, ersätt vattnet för moussen med champagne/mousserande vin.

  Tårtglaze
  Koka upp socker, vatten och glykos. Tillsätt detta till den kondenserade mjölken och blanda i de blötlagda och urkramade gelatinbladen. Slå detta över den vita chokladen. Blanda sedan ca 1/3 av glazen med den önskade färgen tills rätt nyans har uppnåtts. Häll tillbaka den färgade glazen och mixa med stavmixer. Låt svalna till ca 27-28 °C före användning.

  Montering
  Tryck ut tårtan från formen och sätt tårtan på en tårtring eller ett avrinningsgaller. Glaza gärna tårtan med vit tårtglaze (se receptbild). Placera tårtan på tårtbrickan och dekorera efter eget tycke och smak.

  Tips!! Det går utmärkt att använda detta recept för att tillverka bakelserna på bilden istället för nyårstårtan om du hellre vill.